MEĐUNARODNI DAN SEĆANJA NA PREMINULE OD AIDS-A, 19.5.2019. GODINE

Sećanje na preminule od side (AIDS-a) je jedna od najstarijah i najvećih mobilizacionih kampanja koja ima za cilj podizanje svesti u vezi HIV-a i AIDS-a na globalnom nivou, a koordinisana je od strane Globalnog zdravstvenog saveta.
Ovogodišnja, 36. kampanja posvećena sećanju na preminule od AIDS-a obeležava se 19. maja u više od stotinu zemalja prigodnim manifestacijama koje imaju za cilj povećanje informisanosti, promovisanje globalne solidarnosti i zajedničkih akcija u oblasti HIV infekcije i AIDS-a, pod sloganom „SNAŽNIJE ZA ZDRAVLjE I PRAVA OSOBA KOJE ŽIVE SA HIV-om”.
U našoj zemlji se ovaj memorijal obeležava 16. put u mnogim gradovima organizovanjem prigodnih aktivnosti.
Danas, kada se procenjuje da u svetu više od 37 miliona osoba živi sa HIV-om. Smatra se da je 35 miliona osoba umrlo od AIDS-a od početka epidemije osamdesetih godina prošlog veka.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije od 1984. do kraja 2018. godine u Republici Srbiji su registrovane 3854 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 1967 osoba obolelo od AIDS-a, dok je 1255 osoba umrlo.
Tokom 2018. godine novootkriveno je 179 osoba inficiranih HIV-om, 62 osobe su novoobolele od AIDS-a, dok su 24 osobe umrle od AIDS-a.
Procenjuje se da trenutno u našoj zemlji 3100 osoba živi sa HIV-om, od kojih šestina ne zna da je inficirana HIV-om.
Na području Jablaničkog okruga od 1985. do 2018. godine prijavljeno je 38 inficiranih HIV-om. Broj obolelih od AIDS je 27, a kod 11 lica je registrovano HIV nosilaštvo.
U periodu od 1985. do kraja 2018. godina 9 lica je umrlo.
Najveći broj infciranih je u opštini Leskovac (16), kao i najveći broj umrlih (5).
Dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje može se obaviti svakodnevno u od 8 do 15h. Savetovanje i testiranje može se obaviti zajedno, ali se može uraditi i samo savetovanje bez testiranja. ZZJZ Leskovac ima obučene savetnike i medicinske tehničare obučene za rad brzim testovima. Testiranje je tokom cele godine besplatno.
Do današnjeg dana kroz savetovalište je prošlo ukupno 765 lica. Svi oni koji žele da saznaju nešto više o HIV infekciji i AIDS-u ili imaju bilo kakve nedoumice u vezi sa ovom bolešću mogu se javiti ovom savetovalištu.

Dana 19.05.2019. godine u vremenu od 17:30 do 21:30 časova ZZJZ Leskovac organizuje:

• Performans sa tradicionalnim paljenjem sveća na crvenoj traci u znak pomena na preminule od AIDS-a ispred zgrade Zavoda.
• Promociju i pružanje usluge savetovanja i testiranja na HIV. Svi zainteresovani građani će moći, da se besplatno posavetuju i testiraju na HIV brzim testovima i da dobiju odgovarajuće informacije i edukativni materijal.

Dana 20.05.2019.godine organizovaće se celodnevno savetovanje i testiranje u Centru za kontrolu i prevenciju boleasti u DPST savetovalištu za HIV u vremenu od 8h-19h.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Zavod za javno zdravlje Leskovac