DAN PEŠAČENJA 11. septembar 2021. god “KORAK BLIŽE ZDRAVLJU”

 

https://pss.rs/dan-pesacenja-2021-program-manifestacija/Dragi sugrađani, pozivamo vas na učešće u akciji Dan pešačenja, 11. septembra 2021. godine, koji pod sloganom “KORAK BLIŽE ZDRAVLJU!” je organizovan pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije i Planinarsko- skijaškog kluba “Kukavica” Leskovc sa partnerima i saradnicima u realizaciji ove akcije: Grad Leskovac, Sportski savez Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, ZZJZ Leskovac, Centar za promociju zdravlja ZZJZ Leskovac, Srbija šume, Leskovački savez sportova, Crveni krst Srbije i Turistička organizacija Leskovca  Cilj ove manifestacije je ukazivanje na značaj kretanja za zdravlje i imunitet pojedinaca i kolektiva i održavanja mentalne higijene.

 

Dragi planinari i ljubitelji pešačenja i prirode, Planinarski savez Srbije 11. septembra 2021. godine organizuje u više od 55 gradova Srbije, održati manifestaciju Dan pešačenja pod sloganom “Korak bliže zdravlju!” u organizaciji više od 60 osnovnih planinarskih organizacija na preko 70 lokacija širom Srbije. S obzirom na “pandemijske” okolnosti, ovogodišnja akcija će se realizovati na poseban način. Umesto masovnog okupljanja i polaska na pešačenje, građani će moći individualno ili u manjim grupama da se kreću uređenim i obeleženim stazama. Članovi planinarskih društava će obezbediti vodiče/koordinatore koji će davati informacije i vršiti nadzor i usmeravanje.

Cilj ove manifestacije, koja je antipandemijskog karaktera, je promocija i podsticanje zdravog načina života kroz pešačenje i aktivnosti vezanih za prirodu, kao najbolje preventive. Ovim upućujemo poziv javnosti stanovnicima Jablaničkog okruga i Grada Leskovca da uzmu učešće u ovoj manifestaciji, nebitno da li će prepešačiti 100 metara ili više kilometara, jer želimo da se pešačenje pretvori u stvarno dobru naviku koja ima ogroman značaj za fizičko i mentalno zdravlje naših sugrađana, a posebno u borbi za jačanje imuniteta.
Zbog specifičnosti uzrokovanih pandemijom, Planinarski savez Srbije će i ovogodišnju manifestaciju realizovati u skladu sa epidemijskom situacijom u lokalnoj sredini, svaki organizator će primenjivati mere koje su propisane za jedinicu lokalne samouprave na čijoj se teritoriji realizuje aktivnost.

Informacije o startnim pozicijama za polaske i mestima održavanja nalaze se na sajtu Planinarskog saveza Srbije:https://pss.rs/dan-pesacenja-2021-program-manifestacija/

Takođe, želimo da kroz afirmaciju ove manifestacije podstaknemo građane da se uključe u realizaciju programa pešačenja koje kontinuirano svakog vikenda sprovode planinarske organizacije širom Srbije. Dan pešačenja je besplatna akcija za sve učesnike i tog dana pešačenju se mogu pridružiti porodice, tinejdžeri, penzioneri, studenti… Pešačićemo omiljenim šetalištem, parkom, izletištem, čarobnom prirodom uz mnogo laganih koraka, praćenih osmehom.

Želimo da se pešačenje pretvori u stvarno dobru naviku.

Pešačenje je od izuzetnog značaja za zdravlje i imunitet pojedinaca i kolektiva, kao i održavanje mentalne higijene. Ppriključite se akciji i pešačite omiljenim šetalištem, parkom, izletištem, čarobnom prirodom ili planinama Srbije. Neka posle toga svaki vaš korak postane lakši, praćen osmehom. U stvari, želimo da se pešačenje pretvori u stvarno dobru naviku. Dan pešačenja je zabavan i jednostavan način da u najboljem društvu istražite radost hodanja!

Pozivamo vas da 11. septembra svi zajedno budemo za korak bliže zdravlju!

Toga dana Srbija hoda!

 

PROGRAM AKCIJE:

 

 

Subotа, 11. septembаr 2021.

Mesto okupljаnjа: Park “9 Jugovića” od 9 časova

Podršku ovogodišnjem Danu pešačenja pružili su: