Epidemija salmonele – informacije od 04.11.2016. god.

Na osnovu izvršenih epidemioloških ispitivanja i analiza i dobijenih laboratorijskih rezultata, i dalje je pretpostavljen kontaktni put prenosa u epidemiji.
Izvor zaraze je za sada pretpostavljen, otkriven je kontrolom kontakata kao nosilaštvo uzročnika, u predškolskoj ustanovi Vukica Mitrović.
Karakteristika ove epidemije je da je kod većeg broja dece registrovana lakša klinička slika sa blažom simptomatologijom, posebno na početku epidemije, pa su deca simptomatski lečena a pojedina deca su istovremeno odlazila u vrtiće i na rođendane, i tako se širila epidemija.
U prilog tome govori podatak da je kod jednog slučaja obolevanja prošlo tri dana od kako se dete javljalo svakodnevno na preglede izabranom lekaru, do dobijanja uputa za mikrobiološku laboratoriju.
Epidemiološkim ispitivanjem se saznaje da se 4 dece nakon pojave blažih simptoma bolesti javilo u vrtić, a 6 dece takođe sa blažim simptomima bilo na rođendanima.
Jedan od važnih epidemioloških podataka da je u toku istog dana u jednoj igraonici na dva rođendana bilo dece sa blažim simptomima kod kojih je kasnije u uzorku stolice izolovana Salmonela, a na rođendanima su bila prisutna deca iz vrtića Lane, 1001 Radost, Naše dete i Kolibri.
Registrovani slučajevi obolevanja iz vrtića iz istih grupa ukazuju na širenje epidemije  i u vrtiću.
Do danas su registrovana 32 slučaja obolevanja i 6 slučaja nosilaštva uzročnika.
U uzorku sirovine i 3 brisa  radnih površina u centrtalnoj kuhinji vrtića nije izolovana Salmonella.
Zavod za javno zdravlje nastavlja  intenzivno sprovođenje svih protivepidemijskih mera u vrtićima i porodicama obolele dece.