Добровољно, поверљиво и анонимно саветовање и тестирање на HIV и вирусне хепатитисе Б и Ц

Дана 02.12.2023.године  од 8-12 часова у Центру за контролу и превенцију болести ЗЗЈЗ Лесковац  вршиће се добровољно, поверљиво и анонимно саветовање и тестирање на HIV и вирусне хепатитисе Б и Ц. бесплатно је и доступно је без лекарског упута свакој заинтересованој особи која је имала неки ризик у скоријој или даљој прошлости.

Карактеристике ХИВ/АИДС епидемије на подручју Јабланичког округа до децембра 2022. године

Од 1985. до децембра 2022. године пријављено је 42 инфицираних ХИВ-ом

Број оболелих од АИДС је 27, а код 15 лица је регистровано ХИВ носилаштво.

У периоду од 1985. до децембра 2022. година 9 лица је умрло.

Највећи број инфцираних је у општини Лесковац (31), као и највећи број умрлих (7), на другом месту по броју инфицираних су у општини Лебане (6), а такође су и на другом месту и по броју умрлих (2). Општине Бојник и Власотинце имају по двоје инфицираних, умрлих нема, док је у општини Медвеђа регистрован један случај ХИВ инфекције, умрлих нема. У општини Црна Трава се не бележе случајеви ХИВ инфекције.

  • Број инфицираних мушкараца (37) је знатно већи у односу на број инфицираних жена (5).
  • Највећи број оболелих је узраста од 30-39 година (17), затим узраста 20 до 29 година (14) и узраста 40 до 49 година (7). ХИВ инфекција на подручју Јабланичког округа се бележи и у узраст од 0-4 године (1), у узрасту 50-59 година (1) и узрасту преко 60 година (2).
  • Доминантан пут преноса ХИВ инфекције је сексуална трансмисија, при чему доминира број мушкараца који пријављују сексуалне односе са мушкарцима. Код извесног броја оболелих, није утврђен пут преноса инфекције, док је код 2 оболелих инфекција настала путем крви и деривата крви.

У Заводу за јавно здравље Лесковац од септембра 2002. године при Центру за контролу и превенцију болеасти ради Саветовалиште за СИДУ. У саветовалишту за СИДУ Завода, раде два епидемиолога др Јадранка Красић и др Зорана Кулић. Саветовалиште има засебну просторију у којој се обавља рад.

Добровољно, поверљиво саветовање и тестирање може се обавити свакодневно у од 8 до 15h. Саветовање и тестирање може се обавити заједно, али се може урадити и само саветовање без тестирања. ЗЗЈЗ Лесковац има обучене саветнике и медицинске техничаре обучене за рад брзим тестовима. Тестирање је током целе године бесплатно.

До данашњег дана кроз саветовалиште је прошло укупно 1001 лица. Сви они који желе да сазнају нешто више о ХИВ инфекцији и АИДС-у или имају било какве недоумице у вези са овом болешћу могу се јавити овом саветовалишту.

Највећи број саветованих и тестираних је узраста 30-39 година, а затим 20-29 година.

Највећи број саветованих и тестираних је у периоду обележавања Светског дана борбе против СИДЕ, 1. децембра.

Највећи број саветованих и тестираних као разлог доласка у световалиште наводи ризични сексуални конакт.