Site icon ZZJZ Leskovac

Preporuke za postupanje u uslovima ekstremne hladnoće

Ekstremno hladno vreme predstavlja ozbiljnu situaciju koja kod osoba koje se izlažu ovim vremenskim uslovima za posledicu može imati teške komplikacije zdravstvenog stanja. Dodatni faktor rizika za boravak u eksternim prostorima, u toku ekstremnih hladnoća je česta propratna pojava vetra, što dodatno ubrzava odavanje telesne toplote, a samim tim i nastanak promrzlina i drugih štetnih posledica po zdravlje izloženih osoba.

Dodatni faktor rizika u uslovima ekstremne hladnoće predstavlja i učešće u saobraćaju, s obzirom na pojavu leda na putevima. U slučaju neophodnosti izlaska iz urbanih celina u kojima je uspostavljeno redovno čišćenje i odmrzavanje putnih pravaca, ne savetuje se kretanje na duže relacije vozilom bez pratnje, s obzirom na mogućnost zastoja usled snežnih nanosa, u izolovanoj sredini, bez dostupne pomoći, što za posledicu može imati hipotermiju i eventualni smrtni ishod.

Prolongirano izlaganje veoma niskim temperaturama vazduha (temperature smrzavanja) može za posledicu imati ozbiljne kliničke manifestacije poput rovovskog stopala, promrzlina i hipotermije. U upozoravajuće znake spadaju: nekontrolisano drhtanje, nejasan i nerazgovetan govor, nespretni pokreti, osećaj zamora i konfuzno ponašanje. Ukoliko se neki od pomenutih znakova primete kod izložene osobe neophodno je hitno zatražiti stručnu lekarsku pomoć!

Posebno osetljive grupe ljudi u situacijama izloženosti ekstremnoj hladnoći:

U uslovima ekstremne hladnoće zaštita organizma postiže se korišćenjem odgovarajuće garderobe, kao i adekvatnom ishranom.

PREPORUKE GRAĐANIMA U SLUČAJU IZLAGANjA EKSTREMNOJ HLADNOĆI

Postupanje u slučajevima jakih zima – ekstremno niskih temperatura:

U fazi pripreme za postupanje u ekstremnim klimatskim uslovima, na nivou stambene zgrade obezbediti uvid u spisak stanara koji spadaju u posebno vulnerabilne grupe stanovnika, poput starih, nemoćnih, dece i trudnica, kako bi se obezbedili svi uslovi za njihovo nesmetano funkcionisanje u datim uslovima. Ovo pre svega, podrazumeva, njihovo redovno snabdevanje hranom i lekovima, kao i pružanje redovne terapeutske pomoći u slučaju slabo pokretnih lica.

Nabaviti dovoljne količine ogreva i namirnica.

U prostorijama koje se ne greju, neposredno pred početak zime, ispustiti vodu iz vodovodnih cevi, cisterni ili bojlera, te iz sistema centralnog grejanja koji nije u funkciji i tamo gde je to predviđeno i moguće (WC školjke, sifone), potrebno je uliti nesmrzavajuću tečnost (permant, antifriz).

Što manje boraviti na otvorenom ili u negrejanom zatvorenom prostoru (posebno hronični bolesnici, deca, trudnice i starije osobe).
Pre izlaska na otvoreno, obući dovoljno toplu odeću i obuću, sa naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta (šake i stopala).
Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovno i pravovremeno održavati, čistiti od snega i poledice pločnike ispred prostora, puteve koji vode do vašeg objekta.
Ako se led ne može očistiti s trotoara, onda je potrebno zaleđenu površinu posipati adekvatnim materijalom za otapanje (so, pepeo itd.).
Sneg ili led koji preti da će pasti s krova objekta neophodno je ukloniti (sami ili angažovanjem stručnih službi). Pažnja! Čišćenje snega s krova je opasan posao te je bolje za to angažovati stručnu službu!

Ako je moguće, otresti sneg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, izolovanih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste sprečili njihovo oštećenje i lom.

Postupanje u toku olujnog nevremena:

Temeljno očistite sneg i led sa svog motornog vozila pre uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korišćenje zimske opreme na vozilu. Ovoj aktivnosti pristupiti adekvatno odeven, kako bi se sprečile štetne zdravstvene posledice, poput promrzlina, vodeći pri tome računa o zaštiti ruku, lica (posebno nosa, usta, očiju), kao i pojačano odavanje toplote.

Ukoliko ste zbog obilnih snežnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolovani, a u hitnoj ste situaciji, (slučaj potrebe lekarske ili veterinarske pomoći, bolničkog lečenja, oskudevate neophodnim namirnicama ili energentima i slično) obratite se predstavniku Sektora za vanredne situacije u Vašoj jedinici lokalne samouprave (Opština, Grad), ili pozovite brojeve 193, odnosno 192.

Preporuke za postupanje stanovništva u slučaju istovremene ekstremne hladnoće i konstatovanog povećanja zagađenosti ambijentalnog vazduha:

Exit mobile version