Konferencija za novinare povodom Svetskog dana zdravlja 2016.

Povodom Svetskog dana zdravlja koji se ove godine obeležava pod sloganom “Pobedimo dijabetes”, u Zavodu za javno zdravlje Leskovac održana je konferencija za novinare 7.4.2016. Ključne poruke povodom Svetskog dana zdravlja uputili su vd. director dr Aleksandra Nikolić, prim. dr Vanja Ilić, načelnica Centra za promociju zdravlja, dr Suzana Mitić, Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih DZ Leskovac iprof. Jelica Drašković, predsednica planinarsko-smučarskog društva Kukavica iz Leskovca.

Dijabetes globalna pretnja 21. veka sa ozbiljnim i dalekosežnim humanim, socijalnim i ekonomskim posledicama. Danas u svetu 415 miliona ljudi ima dijabetes i ukoliko se rastući trend obolevanja nastavi, do 2040. godine broj obolelih će se povećati preko 50% i iznosiće 642 miliona, rečeno je na konferenciji.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u našoj zemlji približno 760.000 odraslih osoba ima dijabetes. Pri tom, 470.000 osoba starijih od 20 godina ili 8,1% stanovništva ima postavljenu dijagnozu dijabetesa i još 290.000 osoba ne zna za svoju bolest i ne leči se. Većinu obolelih čini radno aktivno stanovništvo.

Troškovi zdravstvene zaštite obolelih od dijabetesa su dva do tri puta veći u odnosu na osobe koje nemaju dijabetes i iznose 12% troškova u zdravstvu. Prema procenama u Srbiji je 2015. godine, prosečna potrošnja za zdravstvenu zaštitu dijabetesa po pacijentu iznosila 552 USD, a ukupni troškovi lečenja procenjuju se na 260 miliona USD.
Promene u načinu života mogu sprečiti razvoj dijabetesa tip 2. Redovna fizička aktivnost, pravilna ishrana, održavanje optimalne telesne težine, dovoljno sna i redovne posete lekaru smanjuje šanse za nastanak dijabetesa tip 2!

Dobra kontrola dijabetesa je imperativ efikasne prevencije njegovih komplikacija, zbog čega je krajem 2015. godine, na inicijativu Republičke stručne komisije za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije pokrenulo obnavljanje savetovališta za dijabetes u domovima zdravlja u Republici Srbiji, istaknuto je na konferenciji za novinare.


Folder Gallery Error: Unable to find the directory images/stories/1604/svetski-dan-zdravlja-2016-konferencija.