ANTIGENSKO TESTIRANJE NA PRISUSTVO VIRUSA SARS-CoV-2

ZZJZ Leskovac je od 18.11.2020. godine počeo sa antigenskim testiranjem na prisustvo virusa SARS-CoV-2, prema uputstvu IZJZ Srbije.

Testiranje će se obavljati u ZZJZ Leskovac od 9,30 – 10,30 časova od ponedeljka do subote.

Pored ZZJZ Leskovac antigensko testiranje će se obavljati i u svim ostalim ZU Jablaničkog okruga (ustanovama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite)

Antigenske testove, kao dijagnostički metod za koji je zeleno svetlo dala i SZO, sve više zemalja uključuje u svoje protokole kako zbog brzine i činjenice da nije potrebna dodatna oprema za njihovu obradu, tako i zbog cene koja je niža nego za PCR testove.Antigenski testovi će imati važnu ulogu u otkrivanju asimptomatskih pacijenata koji doprinose širenju virusa.

Ovo je definisano najnovijim uputstvom za testiranje, koje je izradio Institut za javno zdravlje Batut, a koji su zdravstvene ustanove dobile pre nekoliko dana. Prema poslednjem uputstvu, antigenski testovi biće upotrebljavani kao alternativa PCR kada je ili potrebno brzo dobiti rezultat ili kada je epidemiološka situacija takva da svakodnevno postoji veliki broj zaraženih.

Poput PCR testova, i antigenski se rade iz brisa nosnog dela i moraju se primeniti u prvih pet dana od pojave simptoma bolesti, a nakon toga više nisu precizni.

Istovremeno, ovi testovi će se ubuduće koristiti i kod pacijenata koji odlaze na bolničko lečenje, pre prijema u zdravstvenu ustanovu.Osobe koje moraju biti smeštene u bolnicu, kao i oni koji imaju simptome korona virusa, a ne mogu biti testirani PCR testovima u situaciji kada se svakodnevno beleži veliki broj novozaraženih, biće testirani antigenskim testovima, koji daju rezultate za manje od pola sata i za čiju obradu nisu potrebni posebni laboratorijski uslovi.

Dosad su u ovim situacijama korišćeni serološki testovi koji otkrivaju prisustvo antitela, i koji nisu dovoljno pouzdani pošto na početku bolesti oboleli ne razviju dovoljnu količinu antitela koju bi test mogao da otkrije.

To znači da pozitivan rezultat na ovom testu vrlo verovatno potvrđuje da je osoba zaražena, dok negativan rezultat treba prihvatiti sa oprezom jer on „ne isključuje infekciju“, te je stoga u određenim slučajevima potrebno testirati pacijenta i PCR.

 

Idi na vrh strane