VII evropska nedelja prevencije raka grlića materice 21. – 27. januara 2013.

Skoro svaki slučaj raka grlića materice se može sprečiti! Dobro je poznato da dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice. Sada postoje i vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) koje su visoko efikasne u prevenciji infekcije HPV tip 16 i 18 koji su zajedno odgovorni za nastanak 7 od 10 slučajeva raka grlića materice. Zašto onda, svake godine 60.000 žena oboli i 30.000 žena u Evropi umre od raka grlića materice?
Postoje dva razloga:
1. Mnoge zemlje još uvek nemaju efikasne skrining programe i programe za HPV vakcinaciju.
2. Čak i u zemljama gde ovi preventivni programi postoje, mnoge žene nisu svesne njihovog značaja pa ih i ne koriste.

Nedelja prevencije se obeležava svake godine počev od 2007. godine širom Evrope. Podaci iz januara 2012. godine pokazuju da su se prošle godine održali  preko 3000 događaja u okviru ove kampanje. Kampanja je usmerena na 3 ciljne grupe:
Opštu populaciju: ljudi moraju da raspolažu znanjem o prednostima korišenja raspoloživih preventivnih programa kako bi se motivisali da ih koriste.
Zdravstveni radnici moraju da raspolažu tačnim informacijama o skrining programima i programima HPV vakcinacije kako bi mogli da odgovore na pitanja svojih pacijenata i kako bi ih postakli da koriste ove usluge.
Političari: politički lideri moraju da raspolažu informacijama o prednostima korišenja raspoloživih preventivnih programa kako bi razumeli njihov značaj.

Tokom Nedelje prevencije u više od 30 zemalja Evrope istovremeno se odvijaju brojne aktivnosti:
• online diskusije na temu prevencije grlića materice,
• distribucija edukativno-promotivnog materijala na javnim mestima kao što su tržni centri, metro stanice, autobuske stanice, i sl. (http://www.ecca.info/en/ecca-publications/brochures.html) kao i pružanje saveta i informacija o značaju korišćenja dostupnih preventivnih programa,
• organizovanje edukativnih seminara  za stanovništvo u lokalnoj zajednici, u školama, fakultetima, radnim organizacijama i sl,
• organizovanje predavanja o prevenciji cervikalnog karcinoma za adolescentkinje u srednjim školama,
• održavanje seminara o prevenciji karcinoma grlića materice namenjenih studentima medicine kao i zdravstvenim radnicima,
• javne manifestacije, nastupi na medijima, i sl.

U Srbiji se u okviru Nedelje prevencije raka grlića materice od početka  obeležavanja organizuje veliki broj aktivnosti kao što su predavanja, tribine, gostovanja na televiziji i radiju. U domovima zdravlja i bolnicama, ginekolozi, patolozi, epidemiolozi i stručnjaci drugih profila tokom ove nedelje organizuju predavanja i razgovore u kojima ženama objašnjavaju važnost redovnog odlaska na ginekološki pregled.

U nedelji koja je pred nama potrebno je intenzivirati aktivnosti na promociji značaja ranog otkrivanja cervikalnog raka u Srbiji i mobilisati sve društvene snage za prevenciju raka grlića materice.

U ZZJZ Leskovac 21.01.2013.god. sa početkom u 10 časova održaće se konferencija za novinare povodom početka 7 Evropske nedelje prevencije karcinoma grlića materice na Jablaničkom okrugu.

Literatura:
www.ecca.info