SVETSKA NEDELJA DOJENJA OD 01 – 07. 08. 2012. god.

Zvanični datum obeležavanja Svetske nedelje podrške dojenju na globalnom nivou je od 1–7. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje podrške dojenja izaberu najprikladnije događaje ili datume u njihovim zemljama.
Naša zemlja je uključena u aktivnosti i programe Svetske zdravstvene organizacije i na nacionalnom nivou se od 1994. godine sprovodi Program zaštite, promocije i podrške dojenja i Program „Bolnice prijatelji beba“ (Baby Friendly Hospital Initiative). Za datum obeležavanja Nedelje podrške dojenja simbolično je izabrana 40. nedelja u godini, zato što trudnoća traje četrdeset nedelja. Ove godine Nedelja podrške dojenja na nacionalnom i lokalnom nivou u Republici Srbiji biće obeležena od 01-07. oktobra.

VREME ZA AKCIJU!

Ove godine Svetska nedelja dojenja slavi dvadeset godina obeležavanja i ovaj put se fokusira na napredak koji je ostvaren u sprovođenju globalne strategije za ishranu odojčadi i male dece koja je usvojena od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a pre deset godina. Sprovođenje Globalne strategije od suštinskog je značaja da bi se povećala stopa dojenja: isključivo dojenje u prvih šest meseci, kao i ostvarivanje četvrtog Milenijumskog razvojnog cilja (smanjenje smrtnosti dece do 5 godina starosti za dve trećine). Pre dvadeset godina Svetska alijansa za dojenja (World Alliance for Breastfeeding Action) je pokrenula kampanju Svetske nedelje dojenja kako bi se usredsredili na akcije za zaštitu, promociju i podršku dojenju.

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2012. godine su:
• Sačiniti arhivu svih naučenih lekcija i dostignuća u proteklih 20 godina o ishrani odojčadi i male dece;
• Oceniti status sprovođenja globalne strategije za ishranu odojčadi i male dece na globalnom nivou;
• Slaviti uspehe i dostignuća na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou i prikazati nacionalni rad na globalnom nivou;
• Pozvati na akciju da se premoste preostale praznine u politici i programima o dojenju i ishrani odojčadi i male dece i
• Skrenuti pažnju javnosti na stanje politike i programa o dojenju i ishrani odojčadi i male dece.
Prema podacima UNICEF-a o stanju dece u svetu za 2011. godinu, rođeno je 136,7 mliona beba od kojih je samo 32,6% dojeno.

Preuzmite poster