Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

U Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, a njihovi osnovni problemi su siromaštvo, nemogućnost pune integracija na tržište rada i zapošljavanje, barijere. Osobe sa invaliditetom čine 7,96 odsto stanovništva Srbije, njihova prosečna starost je 67 godina, a problemi sa kojima se najčešće sreću vezani su za hod, pokazali su podaci poslednjeg popisa stanovništva.
U ovoj kategoriji, kojoj pripada 571.780 stanovnika Srbije, njih 4,7 odsto ima razne stepene i vrste invalidnosti zbog nemogućnosti da normalno hodaju. Među osobama sa invaliditetom, najmanji udeo imaju osobe čiji su problemi – komunikacija i one čine 0,8 odsto ukupnog stanovništva.
Posmatrano po polu, više je žena (58 odsto) nego muškaraca (42 odsto), objavio je Republički zavod za statistiku, u knjizi „Invaliditet”.
Na osnovu konačnih rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2011, u ovoj publikaciji su obrađeni podaci o osobama sa invaliditetom do nivoa gradova i opština.
„Podaci o invaliditetu dobijeni su na osnovu odgovora o stepenu poteškoća koje osoba ima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti zbog problema sa vidom, sluhom, hodom, pamćenjem ili koncentracijom, komunikacijom i samostalnošću pri odevanju, ishrani i održavanju lične higijene”, objasnili su statističari.
Podaci su pokazali da je najveće učešće osoba sa invaliditetom zabeleženo u opštinama Gadžin Han (17,3 odsto), Rekovac (15,4 odsto), Plandište (15,3 odsto), Crna Trava (14,8 odsto) i Svrljig (14,0 odsto).
Najmanje osoba sa invaliditetom registrovano je u opštinama Novi Pazar (4,3 odsto), Tutin (4,5 odsto), Novi Beograd (5,1 odsto), Čukarica (5,5 odsto) i Zvezdara (5,5 odsto).
Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, stručnjaci u Ministarstvu rada zapošljavanja i socijalne politike su ocenili da su siromaštvo i puna integracija na tržište rada i zapošljavanje osnovni problemi ove ranjive kategorije stanovništva.