Site icon ZZJZ Leskovac

Međunarodni dan dece obolele od raka

Međunarodni dan dece obolele od raka

Međunarodni dan dece obolele od raka

Najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je i procenat izlečenja najveći, oko 70 odsto, a terapija traje 105 nedelja.
 Svake godine, više od 160.000 dece sa dijagnozom raka u svetu, a oko 90.000 umre od te bolesti.
 Uz brz i efikasan tretman, većina dece sa dijagnozom raka može da se izleči – ali globalna statistika izlaže šokantan disparitet – u razvijenim zemljama, oko 80% dece obolele od raka preživi, ova cifra pada na 20% ili čak 10% u svetske najsiromašnije zemlje, gde je teško da dobiju pristup informacijama, rane dijagnoze, nege i lečenja.
 Kada se dijagnostikuje dovoljno rano, a tretira sa odgovarajućim protokolima, oko 70% od dece sa rakom su izlečive. Međutim, danas samo 20% dece u svetu koristi od savremene medicinske dijagnostike i nege.
 Deca koja žive u nerazvijenim zemljama čine 80% svetske populacije dece. Neka od ove dece ima rak, a trenutno im je uskraćeno pravo lečenja.
 Lečenje i nega dece od raka zahteva čitav interdisciplinarni tim, da obezbede ne samo medicinski tretman deteta (što može uključiti operacije i zračenja), već i psihosocijalnu podršku za decu i celu porodicu.
 Bliska saradnja između medicinskog tima u bolnici i roditelja deteta smatra se suštinskom komponentom uspešnog lečenja i nege deteta.

Imajte na umu, kada ste u potrazi za informacijama na internetu …

• da svako dete sa rakom, bez obzira na finansijske ili socijalne klase, rase ili rodnog porekla zaslužuje najbolji mogući tretman i medicinsku negu,
• rezultati mogu da sadrže linkove ka informacijama vezanim za obolele od raka kod odrasle populacije, a to su često sasvim drugačije vrste raka nego kod dece, čak iako oni mogu da imaju iste ili slične oznake,
• rezultati mogu da sadrže informacije namenjene za različitim ciljnim grupama, na primer, informacije za onkologe, za čije razumevanje je potrebno veliko prethodno znanje i specijalističko obrazovanje,
• termini za pretragu mogu sadržati reč koja je drugačije napisana u Američkom i Britanskom engleskom jeziku (na pr. leukemije protiv leukemije, tumora protiv tumora),
• kvalitet informacija na Internetu je promenljiva,
• korisnici bi trebalo da budu svesni pitanja izvorne pouzdanosti i naučne zasnovanosti.
 „Rano otkrivanje … veća šansa” da je rak kod dece izlečiv ako se  rano dijagnostikuje i leči u za to specijalizovanim ustanovama.
 Pored organizovanog sistematskog nadzora nad zdravljem u cilju ranog otkrivanja oboljenja (kroz preventivne i kontrolne preglede u periodu od rođenja, pa do kraja redovnog školovanja koji se realizuju u domovima zdravlja),  važno je roditeljima i deci pružiti adekvatnu informaciju da obrate pažnju da  prepoznaju rane znake (upozorenja) bolesti  kao što su određene promene i uporni simptomi i da je neophodno potražiti što pre medicinsku pomoć.
Pažnju treba obratiti kada se pojave:
– promene  na očima i vidu ( nova razrokost, novo slepilo, izbočena očna jabučica),
– otekline u stomaku i karlici, na glavi i vratu, udovima, testisima, žlezdama,
– neobjašnjivo produžena temperatura   preko 2 nedelje,
–  neobjašnjiv gubitak težine, bledilo, umor, stvaranje  modrice ili krvarenje,
–  bolovi u kostima, zglobovima, leđima, i lako nastali prelomi,
–  neurološki znaci: promena ili pogoršanje hoda, ravnoteže ili  govora, glavobolja  više od dve nedelje sa ili bez povraćanja, uvećanje glave.
 Prognoza malignih bolesti u dečijem uzrastu zavisi od stadijuma bolesti, ali naša zemlja po učestalosti obolevanja od malignih bolesti kod dece ne odskače od drugih zemalja u regionu.

 Roditeljima se savetuje da razgovaraju o svojim zahtevima za informacijama sa svojim lekarom, koji zna specifične detalje o bolesti njihovog deteta.
 Deci sa rakom je potrebna pomoć svih!

 Načelnik Centra za promociju zdravlja
Prim. dr Vanja Ilić

Exit mobile version