Tekstovi iz kategorije: Saveti i edukacija

Savet nedelje

Ponašanje tokom vrućina

Prеpоruке zа оpštu pоpulаciјu zа pоstupаnjе u tокu tоplоg vrеmеnа

Rаshlаđuјtе tеlо i hidrirајtе svој оrgаnizаm
Tuširајtе sе ili кupајtе u rаshlаđеnој vоdi. Mоžеtе dа primеnjuјеtе i hlаdnе оblоgе, pеšкirе, sunđеrе, кupке zа stоpаlа, itd.Nоsitе lаgаnu, коmоtnu оdеću оd prirоdnih mаtеriјаlа, svеtlih bоја. Ако izlаzitе nаpоljе, nоsitе šеšir ili каpu sа širокim оbоdоm i nаоčаrе zа suncе.  Коristitе pаmučnu pоstеljinu.
Rеdоvnо unоsitе tеčnоst, prе svеgа vоdu. Isкljučitе аlкоhоl i smаnjitе unоs каfе i gаzirаnih bеzаlкоhоlnih pićа. Uzimајtе mаnjе, а čеšćе оbrоке. Izbеgаvајtе hrаnu sа visокim sаdržајеm prоtеinа.
Detaljnije
Poplava Leskovac

PONAŠANJE TOKOM I POSLE POPLAVE

 

Posle poplava, mogu se javiti crevne zarazne bolesti. Prenose se pijenjem zagađene vode, dodirom prljavim rukama ili preko garderobe u kojoj su ljudi bili u zagađenom području. 
Prvi simptomi crevnih zaraznih bolesti su: povišena temperatura, povraćanje, mučnina, malaksalost, grčevi u stomaku i proliv. 
Šuga

Šuga – opšte informacije

 
Šuga je parazitarno oboljenje kože uzrokovano šugarcem (Sarcoptes scabiei), čija je penetracija u kožu vidljiva u obliku papula, vezikula ili linearnih kanalića u kojima se nalaze paraziti i njihova jaja. Rezervoar zaraze je čovek. Šuga se prenosi direktnim, ali produženim kontaktom sa kožom infestirane osobe (osobe sa šugom). Prenošenje indirektnim kontaktom, odnosno preko donjeg rublja i posteljine ostvaruje se jedino ukoliko su oni neposredno pre toga infestirani od strane obolele osobe. Kod odraslih osoba najčešći put prenošenja šuge je seksualni kontakt. Šugarac se ne prenosi kontaktom sa kućnim ljubimcima ili drugim životinjama.
Detaljnije
Hrana i praznik

Budite umereni u jelu za vreme praznika

Ishrana je osnovna ljudska potreba i uslov egzistencije. Osnovna uloga hrane u organizmu čoveka je obezbeđenje energije za odvijanje svih funkcija organizma i održavanje dobrog zdravlja.
 
Dani praznika, kada je u pitanju hrana, predstavljaju izazov za sve, pa čak i za najodgovronije i najdoslednije prema principima pravilne ishrane. Postoji veći broj studija koje se bave ispitivanjem navika u ishrani, a jedna od novijih koja je trajala više od dve godine i nedavno objavljena u časopisu ‘Journal of Public Policy & Marketing’ ukazuje da je neophodno postojeće vodiče za pravilnu ishranu dopuniti smernicama koje se odnose na ishranu vikendom i praznicima. Zašto? Zato što su rezultati studije ukazali da tokom vikenda i praznika kod velikog broja ljudi postoje odstupanja od uobičajenog načina  ishrane. U čemu je razlika? – Razlika je u količini hrane – konzumiraju se veće količine, kao i u izboru hrane koja je tokom tih dana znatno masnija, previše slana i previše slatka.
 
Detaljnije
Prevencija trovanja olovom

Prevencija trovanja olovom

Međunarodna nedelja akcije za prevenciju trovanja olovom,

20–26. oktobra 2013.

 

Problem trovanja olovom

Trovanje olovom je problem čija je prevencija u potpunosti ostvariva. I pored te činjenice, procenjuje se da je izloženost olovu i dalje odgovorna za 0,6% globalne opterećenosti bolestima, najizraženijom u najmanje razvijenim područjima. Takođe se procenjuje da ekspozicija olovu u periodu detinjstva utiče na pojavu novih 600.000 slučajeva dece ometene u razvoju, godišnje.

 

Detaljnije