SVETSKI DAN ARTRITISA

Svetski dan artritisa obeležava se svake godine 12. oktobra. Ovogodišnji slogan kampanje nosi naziv: „U vašim je rukama, preduzmite akciju“ i ima za cilj da podstakne ljude sa artritisom, njihove negovatelje, porodice i širu javnost da iskoriste svaku priliku da preduzmu akciju kako bi poboljšali svoj životni stil. Na ovaj dan se raspravlja se o simptomima povezanim sa artritisom i značaju rane dijagnoze. Pacijentima se takođe govori o načinima kako da dobiju pristup odgovarajućem medicinskom tretmanu. Među različitim vrstama artritisa spadaju: ankilozni spondilitis, giht, lupus, osteoartritis i reumatoidni artritis. Pravovremenom medicinskom intervencijom, pacijenti mogu voditi lagodan život.

Svetski dan borbe protiv artritisa donela je Fondacija za artritis. Artritis potiče od grčkih reči „arthro“, što znači „zglob“ i „itis“, što znači „upala“ i predstavlja stanje koje uključuje upalu zglobova. Može uticati na bilo koje živo biće koje ima kosti. Dokazi pokazuju da je artritis skočnog zgloba bio prisutan kod dinosaurusa i da je bio prisutan kod ljudi najmanje 4500 godina pre nove ere!

Za stanja kao što su reumatoidni artritis i osteoartritis, ne postoji lek, iako redovno vežbanje i smanjenje telesne težine mogu suzbiti efekte. Za osobu koja pati od artritisa, kretanje postaje teško, tako da moraju da vežbaju i održavaju svoje zglobove pokretnim, kako bi smanjili upalu, što je pokazalo značajno poboljšanje u dugoročnom ublažavanju bola. Mnogi povezuju artritis sa starijim osobama i zdravstvenim problemima koji ih pogađaju. Statistički dokazi pokazuju da su stariji od 65 godina primarni bolesnici, dok je 30% svih obolelih je mlađe od 65 godina, a neki od njih su tinejdžeri i retko bebe.

Povrede, abnormalni metabolizam, genetski sastav, infekcije i disfunkcija imunog sistema su česti uzroci artritisa. Lečenje uključuje lekove, fizikalne terapije, edukaciju pacijenata i podršku.

Kako možete smanjiti rizik od dobijanja artritisa:

  • Održavanje zdrave težine
  • Kontrolisanje šećera u krvi
  • Vežbanje
  • Istezanje
  • Izbegavanje povreda