Site icon ZZJZ Leskovac

JUN, NACIONALNI MESEC MENTALNOG ZDRAVLJA

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije na inicijativu Republičke stručne komisije za mentalno zdravlje donelo je odluku da mesec jun proglasi Nacionalnim mesecom mentalnog zdravlja u Republici Srbiji. Nosilac aktivnosti tokom ovog meseca je klinika za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” u partnerstvu sa ustanovama i organizacijama državnog i nevladinog sektora koje se bave mentalnim zdravljem.

Prvi put u Srbiji će ceo mesec biti posvećen mentalnom zdravlju, a to znači da će se uklučiti svi domaći stručnjaci, kao i sve ustanove kako bi promovisali šta je to mentalno zdravlje i da to nije sramota, da ne moraju građani da budu bolesni da bi se posavetovali sa stručnjacima.

Mentalno zdravlje je jedan od prioriteta javnog zdravlja s obzirom na opterećenje koje mentalni poremećaji uzrokuju u zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom smislu. Promocija mentalnog zdravlja i prevencija mentalnih poremećaja i bolesti je sastavni deo Agende održivog razvoja usvojene od strane Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 2015. godine, a jedan od ciljeva je da se do 2030. godine za trećinu smanji prevremeni mortalitet od hroničnih nezaraznih bolesti kroz prevenciju i terapiju, kao i promociju mentalnog zdravlja i blagostanja.

Upravo iz navedenih razloga, mreža instituta/zavoda za javno zdravlje obeležava i 10. oktobar kao Svetski dan mentalnog zdravlja.

Kad kažemo zdravlje, uglavnom mislimo na fizičko, telesno zdravlje. Zanemarujemo njegov bitan deo – mentalni. Kao što telo treba zdravo hraniti, razvijati, odmarati, negovati tako i psihu treba hraniti, razvijati, lečiti. Mentalno zdravlje je stanje blagostanja u kome osoba ostvaruje ili koristi svoje sposobnosti i potencijale, može da se nosi sa stresorima svakodnevnog života, radi produktivno i ostvaruje doprinos društvu.

Zaštita i očuvanje mentalnog zdravlja obuhvataju sve mere i aktivnosti usmerene na uspostavljanje i održanje psihičkog blagostanja. Te mere su vezane za promociju i unapređenje mentalnog zdravlja, kao i prevenciju koja obuhvata rano prepoznavanje, lečenje i rehabilitaciju poremećaja ponašanja i duševnih/mentalnih poremećaja.

Biće napravljeni timovi stručnjaka i u Domovima zdravlja, kako bi sa lekarima opšte prakse radili na tome kada da posumnjaju, kako da dijagnostikuju i da znaju šta u tom momentu da rade sa takvim pacijentima.

Problem je i što veliki broj pacijenata koji dođe do psihijatrijskog lečenja, to lečenje iz nekog razloga ne nastavi.

Najneophodnije je raditi sa decom i mladima kako bismo im stvorili pravu sliku o mentalnom zdravlju, ali i da utičemo na starije koji nemaju dovoljno znanja o psihologiji. To ne znači da ćemo menjati nečije mišljenje, već ćemo samo da ih edukujemo kako da pristupe problemu.

U Srbiji je urađena prva Nacionalna studija o proceni mentalnog zdravlja, a rezultati pokazuju da u ovom trenutku 15,2 odsto stanovništva ispunjava kriterijume nekog psihičkog poremećaja. Depresiju ima oko 2,2 odsto stanovništva, anksiozne poremećaje 1,8 odsto, a najčešći problem u Srbiji je zloupotreba alkohola – 7,2 odsto stanovništva. Rezultati  istraživanja se ne razlikuju od evropskih i svetskih rezultata gde ti procenti idu od 10-18 odsto, ali se beleži značajan pad kvaliteta života tokom pandemije.

Uzimajući u obzir brojne izazove koje smo imali u očuvanju mentalnog zdravlja stanovništva Republike Srbije tokom pandemije COVID-19, nastavljamo zajedno angažovanje i delovanje u različitim javno-zdravstvenim aktivnostima koje su usmerene na promociju, očuvanje i unapređenje mentalnog zdravlja u postkovid periodu.

Pozivamo vas da u skladu sa svojim mogućnostima tokom juna meseca organizujete aktivnosti u cilju promocije mentalnog zdravlja u svom okrugu (neki od predloga su tribine, predavanja, radionice, izložbe, gostovanja u medijima).  Ovo je istovremeno i prilika za uspostavljanje novih i jačanje postojećih partnerstava u lokalnoj zajednici sa ustanovama i organizacijama koje mogu dati svoj doprinos u podizanju svesti stanovništva o značaju mentalnog zdravlja za sveukupno zdravlje.
                                       Bez mentalnog zdravlja nema kvaliteta života.
Exit mobile version