Tekstovi iz kategorije: Saveti i edukacija

Bezbedna i pravilna ishrana u letnjem periodu

Tokom letnjeg perioda, posebno kada su ovako visoke temperature, potrebno je biti oprezan prilikom kupovine, načina čuvanja i obrade namirnica. Korišćenjem zdravstveno ispravnih i kvalitetnih namirnica obezbeđujemo ne samo potreban energetski unos za svakodnevne aktivnosti već, što je još važnije, štitimo naše zdravlje.
 
Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti. Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, imati samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidracije (gubitka velike količine tečnosti) i poremećaja opšteg stanja, pa može doći čak i do smrti.

Detaljnije

UNOS TEČNOSTI U LETNJEM PERIODU

Redovan unos vode za piće je od značaja u uslovima povišene temperature vazduha. Sa porastom temperature vazduha, kao i do mogućnosti da veći deo dana provodimo u aktivnostima na otvorenom prostoru, izloženi direktnom uticaju sunčeve svetlosti i vrućine. Redovan unos tečnosti, pre svega vode za piće, tokom čitavog dana je od velike važnosti za dobro funkcionisanje svih sistema u organizmu, rashlađivanje i očuvanje zdravlja, naročito u uslovima visokih “letnjih” temperatura vazduha. Smanjena količina tečnosti u organizmu za svega nekoliko procenata može dovesti do određenog stepena smanjene hidriranosti i pojave izuzetno neprijatnih simptoma kao što su razdražljivost, smanjena koncentracija i glavobolja, a kod starijih osoba i do ozbiljnih poremećaja u radu srca i krvnih sudova, odnosno sistema za cirkulaciju. Ovakvi, nespecifični simptomi dehidriranosti neretko mogu biti pogrešno protumačeni, i povezani sa osećajem gladi ili nedostatka sna.

Detaljnije

PREPORUKE ZA OPŠTU POPULACIJU U TOKU TOPLOG VREMENA

“Pravo“ leto smo konačno dočekali. Međutim, zbog visokih temperatura koje se očekuju u predstojećem periodu, važno je da povedete računa o rashlađivanju i zdravlju.
Tokom poslednjih godina, sunčanice i toplotni udari su znatno češći nego ranije, a mnogi to pripisuju klimatskim promenama i efektima globalnog zagrevanja.
Aklimatizacija je proces kroz koji se organizam prilagođava novim klimatskim uslovima. Prema nekim autorima sportske medicine, za potpunu aklimatizaciju potrebno je čak 60 dana postepenog prilagođavanja iz čega je lako zaključiti da na godišnji odmor odlazimo loše prilagođeni novim klimatskim uslovima.
Međutim, kao što je to sad slučaj, vremena za postepeno prilagođavanje nema i važno je učiniti sve kako bi se sprečila mogućnost sunčanice i toplotnog udara, najčešćih problema izazvanih dugotrajnom izlaganju vrućini i direktnim sunčevim zracima.

Detaljnije
Idi na vrh strane